Избор на електричен вентил и пневматски вентил

Во индустриските контролни системи, електричните вентили и пневматските вентили се два вообичаени актуатори.Сите тие се користат за контрола на протокот на течности, но нивните принципи на работа и применливите средини се различни. 

Прво, предностите на електричниот вентил

1. Навентил за пеперутка електриченможе да се контролира од далечина преку електрични сигнали, олеснувајќи ја автоматизацијата и интелигентната контрола.

2. Висока префрлување прецизност, може да се постигне точна контрола на протокот.

3. Инсталирањето е релативно едноставно и не бара сложено уредување на извор на воздух и гасна цевка.

 Електричен вентил 1     Електричен вентил 3

Второ, предностите на пневматски вентил

1.Пневматски вентил за пеперуткабрзината на одговор е брза, погодна за потребата од прилики за брзо префрлување.

2. Пневматскиот вентил има добра стабилност и силна способност против мешање во сурови средини.

3. Пневматските вентили користат компримиран воздух како извор на енергија, што е повеќе заштеда на енергија и заштита на животната средина отколку електричните вентили.

 пневматски вентил2      пневматски вентил4

3. Изберете предлози

1. Контролен режим

Изберете го соодветниот режим на контрола според барањата на контролниот систем.Ако ви треба далечински управувач или прецизна контрола, можете да изберете електричен вентил;Ако треба брзо да се префрлите или да користите во сурови средини, можете да изберете пневматски вентилациски вентил за пеперутка.

2. Инсталирајте ја околината

Изберете го соодветниот тип на активирач според карактеристиките на околината за инсталација.Ако околината за инсталација е покомпактна или просторот е ограничен, можете да изберете помал електричен вентил;Ако околината за инсталација е попространа или треба да работи непрекинато долго време, можете да изберете поголем пневматски вентил за вентилација на пеперутка.

3. Економски трошоци

Изберете го соодветниот тип на активирач врз основа на буџетот на проектот и економските трошоци.Во принцип, цената на електричните вентили е релативно висока, но може да биде поекономична за долготрајна употреба;Почетната инвестиција на пневматските вентили е помала, но треба да се земат предвид дополнителните трошоци за довод на воздух и распоред на цевките за гас.

4. Одржување

Изберете го соодветниот тип на активирач според барањата за одржување на опремата.Одржувањето на електричниот вентил е релативно едноставно и бара само редовно чистење и подмачкување;Пневматски вентил за амортизеритреба да се обрне внимание на чистотата на изворот на воздух и затегнатоста на цевката за гас за да се обезбеди нормално функционирање на опремата.


Време на објавување: април-05-2024 година